Analysis of residues from dithiocarbamate fungicides in vegetables produced in the region of Vargem Bonita, Federal District

Fausto Jaime Miranda Araujo, Denise Carvalho Mello, Ana Maria R Junqueira, Eloisa Dutra Caldas

Resumo


ABSTRACT

 Dithiocarbamates are the most used fungicide and the most detected in food in Brazil. This study aims to analyze the levels of dithiocarbamate residues in vegetables produced in the region of Vargem Bonita, Federal District, and to compare the levels found with the maximum residue limits (MRLs) established by the Brazilian legislation. Eighty-four diverse vegetable samples were obtained directly from 23 producers from June to November 2018. The analyzes were carried out using spectrophotometry, which determines the levels of CS2 produced by degrading the dithiocarbamate present in the sample. In total, 21 samples (25%) contained dithiocarbamate residues above the method’s limit of quantification (0.05 mg/kg CS2); five of them were lettuce, with levels of 0.06 to 0.5 mg/kg CS2, below the MRL for this crop. Residues were also found in parsley, coriander, and chicory samples (0.09-0.10 mg/kg CS2), cultures for which there are no registered use of dithiocarbamate in the country. All 13 leek, chives, and arugula samples, which also do not have registered use, tested positive. However, these cultures are known to provide false positive results for CS2, and the illegality of the residues cannot be confirmed. This study shows proper dithiocarbamate use in vegetables by Vargem Bonita farmers, with the exception of parsley, coriander, and chicory, crops with a limited number of registered pesticides, which was probably the reason for the illegal dithiocarbamate use.

Keywords: Pesticides, Maximum Residue Limit, Spectrophotometry, CS2.

 

RESUMO

Análise de resíduos de fungicidas ditiocarbamatos em hortaliças produzidas na região de Vargem Bonita, Distrito Federal

 

Os ditiocarbamatos são os fungicidas mais utilizados e mais detectados em alimentos no Brasil. Este estudo teve como objetivos analisar os níveis de resíduos de ditiocarbamatos em hortaliças produzidas na região de Vargem Bonita, Distrito Federal, e comparar os níveis encontrados com os limites máximos de resíduos (LMR) estabelecidos para esses alimentos. Foram coletadas 84 amostras de hortaliças diversas diretamente de 23 produtores no período de junho a novembro de 2018. As análises foram realizadas utilizando o método espectrofotométrico, que determina os níveis de CS2 produzido pela degradação em meio ácido do ditiocarbamato presente na amostra. No total, 21 amostras (25%) continham resíduos de ditiocarbamatos acima do limite de quantificação do método (0,05 mg/kg CS2), cinco delas de alface, com níveis de 0,06 a 0,5 mg/kg CS2, abaixo do LMR para essa cultura. Resíduos também foram encontrados em amostras de salsa, coentro e chicória (0,09-0,10 mg/kg CS2), culturas para as quais não existe registro de uso de ditiocarbamatos no país. Todas as 13 amostras de alho poró, cebolinha e rúcula, que também não possuem registro para ditiocarbamatos, deram resultado positivo, porém essas culturas são conhecidas por fornecerem resultados falso positivos para CS2, e a ilegalidade dos resíduos não pode ser confirmada. Esse estudo mostrou o uso adequado de ditiocarbamatos em hortaliças por agricultores da Vargem Bonita, com exceção de salsa, coentro e chicória, culturas com número limitado de pesticidas registrados, o que, provavelmente, tenha sido a razão do uso ilegal dos ditiocarbamatos.

 

Palavras-chave: Pesticidas, Limite Máximo de Resíduos, Espectrofotometria, CS2.




DOI: https://doi.org/10.1590/hb.v40i2.2376

Apontamentos

  • Não há apontamentos.